Hoeilaart

GC Felix Sohie, Gemeenteplein 39
Hoeilaart

Volgende editie FashionSwap! 
9 maart

Wat is Repair Café?

Wat doe je met een broodrooster die niet meer werkt? Of met een rokje met gebroken rits ? Een PC die vast zit, een printer die niet meer print ? Weggooien? Mooi niet! Repareer ze in het Repair Café.

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waar je spullen waaraan iets hapert, gratis kan komen laten herstellen. Repair Cafés zijn dé plaats voor reparaties aan verscheidene materiaal. Dorpsgenoten helpen elkaar op vrijwillige basis bij \’t herstellen van kleding, fietsen, huishoudelijke elektra, computers, ict, speelgoed, boekherstel (zachte kaft), kopjes lijmen, radio/tv, scharen/messenslijpen… Neem zelf een vervangonderdeel of gebruiksaanwijzing mee. Je gaat er samen aan de slag met deskundige vrijwilligers, zoals elektriciens, naaisters, IT deskundigen en fietsenmakers. Gereedschap en materialen staan ter beschikking. 

We gooien ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Het Repair Café is een goed alternatief voor het weggooien van spullen. Daarnaast draagt het bij aan een duurzame samenleving. Dit initiatief wordt gesteund door de milieuraad van Hoeilaart en IVAGO. Je spaart er niet alleen je portemonnee mee, maar ook het milieu, want je houdt de afvalberg er een beetje kleiner mee. Repair Café is natuurlijk ook gewoon gezellig en informatief, want je kunt ook komen kijken hoe handig iemand je broek inkort, een gebroken voorwerp lijmt of leren hoe je je trage computer weer vlot trekt. Er worden ook zeker tips meegegeven. Samen met ontbijt – lunch – bar en andere milieugerichte activiteiten, hou dus zeker onze Facebook pagina in de gaten! 

Als je toch een gift wil geven kan dit zeker. Alle giften worden telkens gegeven aan een ander goed doel! Wie niets heeft om te repareren, is zeker ook welkom en kan gezellig een kop koffie of thee komen drinken, met een koffiekoek of gebakje, of een hapje met een glaasje wijn of bier. Het wordt een gezellig samenzijn!

Op het Repair Café staat van 10 tot 15 uur een ploeg vrijwilligers klaar, van de vereniging Samen Voor uit Hoeilaart, in het GC Felix Sohie. Ook als je twijfelt of een voorwerp nog wel te herstellen is kun je hier advies krijgen. Je kan ook om tips vragen hoe je aan een vervangingsonderdeel kunt komen. 

Repair Café Hoeilaart

Het Repair Café wordt organisatorisch gedragen door de Hoeilaartse vereniging ‘Samen Voor’, o.l.v. voorzitster Marie-Paule Bockstal. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers, willen we er weer een fijne, positieve dag van maken.

Repair Café is een initiatief van ondersteuningsorganisatie Netwerk Bewust Verbruiken, in samenwerking met LETS Vlaanderen, Transitie Vlaanderen, KOMOSIE met steun van Vlaams-Brabant.

Vrijwilligers

Inwoners van de Druivenstreek die helper of hersteller willen zijn, zijn altijd welkom.

Materiaal voor vrijwilligers?

Mensen brengen hun kapotte spullen mee en het nodige materiaal voor reparatie indien mogelijk. Ook wij voorzien basismateriaal. Als je zelf nog spullen liggen hebt die handig kunnen zijn en die je wil/kan gebruiken, is dit natuurlijk prachtig. Mocht er toch nog iets zijn waarin we moeten voorzien (verlengsnoer, extra verlichting, lijm, draad…), zorgen wij hiervoor.

Werking?

  • Het onthaal verwijst het publiek met zijn te repareren goed naar de juiste specialist.
  • Hij of zij schuift daar (indien van toepassing) aan in de rij.
  • Per persoon wordt 1 stuk hersteld. Dit om te vermijden dat de wachtrij te lang wordt.
  • De vrijwilligers nemen de tijd om het goed te repareren
  • De organisatie biedt de vrijwiligers een hapje en een drankje aan: met soep en brood als lunch.

Vragen voor of tijdens het evenement?

Heb je vragen op voorhand? Of heb je tijdens het event vragen of opmerkingen rond het al dan niet aanvaarden van klusjes/wachtrij die te lang wordt/ontbrekend materiaal/technische problemen/…, dan kan je steeds terecht bij de organisatoren.

Het organiserend team,

Elke, Viviane, Bodil, Veria, Moïra en Marie-Paule 

 samenvoor.be@gmail.com

Contact

Contacteer ons op hoeilaart@repaircafedruivenstreek.be of vul onderstaand formulier in.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.