Overijse

Ingang repaircafe Overijse

G.C. De Bosuil, Jezus-Eik

Hoe werkt het

Wie: Wij maken deel uit van de wereldwijde organisatie Repair Café, met meer dan 160 afdelingen in Vlaanderen, met meer dan 1.000 afdelingen wereldwijd verspreid over 6 continenten. In Overijse werken wij nauw samen met GC De Bosuil (Jezus Eik).

Waar: Wisselend op de twee bovengenoemde locaties.

Hoe vaak: 2x per jaar. In maart en september in GC De Bosuil, de exacte data en tijden worden via deze site en de site van De Bosuil tijdig bekend gemaakt.

Wanneer: Altijd in een weekend, gedurende 4 uur (het kan zowel ’s ochtens als ’s middags plaatsvinden). Dit wordt altijd tijdig aan bezoekers bekendgemaakt via huis aan huis verspreide flyers, de gemeentelijke communicatiekanalen, facebook, en de lokale media. Onze facebookpagina is: https://www.facebook.com/rcoverijse/

Ontstaan: 1e editie op 14 maart 2015

Wat: herstellen van (kleine) elektrische toestellen, ICT-apparatuur en printers, mechanische reparaties, fietsen, ritsen, maar ook textielherstellingen en messenslijpen (zie ook verder ‘wat kan je laten herstellen?’)

Hoe verloopt het: Je meldt je aan met je voorwerp aan het onthaal en vult een formuliertje in. Je krijgt een volgnummer. Eens het jouw beurt is, ga je met je voorwerp naar de hersteller. Waar mogelijk geef je de hersteller assistentie.

Wachten op je beurt:
Tijdens het wachten kun je wat drinken en eten of aan een workshop deelnemen. Je kan het voorwerp niet achterlaten voor herstelling. Gewoonlijk worden er veel elektrische toestellen voor herstelling aangeboden. Dit werk vraagt tijd. Daarom verzoeken we om slechts één elektrisch toestel ter reparatie aan te bieden. Je moet dus rekening houden met enige wachttijd, maar er zijn altijd aangename zaken te doen om de tijd mee door te brengen. Voor de andere herstellingen dan techniek is de wachttijd doorgaans (veel) korter.

Workshops: wisselend aanbod vb \”help! mijn computer is traag’\”, computerbeveiliging, zelf zeep en onderhoudsproducten maken met natuurlijke ingrediënten. Gelieve hiervoor het actuele programma te raadplegen.

Café: vers bereide lunch en dranken maar ook verse taart en koffie of thee. Alles aan democratische prijzen

Kosten: alle reparaties zijn in principe gratis maar een donatie is zeker welkom. Na aftrek van kosten gaat het restbedrag naar een goed doel. Verbruik van reparatiemateriaal, bijvoorbeeld een rits of stekker, kan worden aangerekend.

Voor wie: iedereen welkom, mét of zonder kapotte spullen. Je kan ook langskomen puur voor de gezelligheid, een praatje, of een onverwachte ontmoeting.

Organisatie: Repair Café Overijse, ondersteund door Kamp Kwadraat en GC De Bosuil

Vrijwilliger worden: Ben je een handige Hary of Harriette of organiseer je graag, kijk op deze site onder de sectie Vrijwilliger worden en laat wat van je horen.

Wat kun je laten herstellen

Naaien

Wel Kleine herstellingen (vb losse naad) en naaiwerk (vb rok of broek inzomen of inkorten), raad vragen over herstellingen. Kleding moet proper en fris gewassen worden aangeboden. Gelieve te zorgen voor het nodige materiaal zoals garen in de juiste kleur en een aangepaste lap stof bij herstelwerk.  

Niet Naaiwerk dat veel tijd vraagt (vb rits in jas vervangen). Indien er niet veel werk is aan de naaistand, kan de vervanging van een kleine rits eventueel wel.  (voor het vervangen van een kleine rits, moet het kledingstuk goed zijn voorbereid dwz de kapotte rits moet verwijderd zijn en een passende rits moet worden meegebracht).

Elektrische toestellen

Wel: Kleine, draagbare toestellen  

Niet: Microgolfoven, grote toestellen 

Het is mogelijk dat er slechts iets kleins stuk is dat ter plaatse kan hersteld worden, voor zover er geen vervangstukken nodig zijn. De herstellers van het Repair Café beschikken niet over vervangstukken voor de grote diversiteit aan toestellen. Vaak kunnen ze wel vaststellen wat er scheelt, zodat u weet wat u (elders) kan laten herstellen. Ze kunnen u ook advies geven of het nog de moeite loont een toestel te laten herstellen.  

OMWILLE VAN DE GROTE VRAAG MAG JE SLECHTS 1 TOESTEL PER KEER INSCHRIJVEN.  

(Kapotte toestellen kunnen niet ter plaatse worden achtergelaten en moeten dus terug naar huis worden genomen) 

Fietsen

Wel Lekke band plakken, nieuwe band steken, remmen en lichten nakijken en herstellen (tenzij specifieke wisselstukken nodig zijn), diagnose van problemen voor herstelling door professionelen 

Niet Herstellingen met wisselstukken, wielen rechtzetten….. 

Messen slijpen

Wel Messen voor huishoudelijk gebruik 

Niet Tuingereedschap, messen met gekarteld snijvlak (‘met tandjes’) 

Op drukke momenten is het mogelijk dat u maar een klein aantal messen kan laten slijpen (om vervolgens opnieuw uw beurt af te wachten als u er nog meer wilt laten slijpen). 

Computers/IT
  • Software problemen: diagnose van probleem, systeemconfiguratie (Mac, Linux, Windows, Android), installatie van programma’s met licentie of open source, testen malware of antivirus, back-up maken (USB of HDD meebrengen), update Windows 10 (demo), internet configuratie
  • Hardware: PC toren, recuperatie van gegevens van harde schijf (externe schijf meebrengen), laptop (diagnose, harde schijf…), tablet, scanner, printer, digitale camera, digicorder, dvd-lezer
  • Advies bij aankoop, eerste diagnose
Hout

Kleine meubels en voorwerpen (vb lijmen)

Over onze afdeling

Wij maken deel uit van de wereldwijde organisatie Repair Café, met meer dan 160 afdelingen in Vlaanderen, met meer dan 1.000 afdelingen wereldwijd verspreid over 6 continenten.

In Overijse werken wij nauw samen met Kamp Kwadraat (Overijse) en GC De Bosuil (Jezus Eik).

Contact

Contacteer ons op overijse@repaircafedruivenstreek.be of vul het formulier in.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Foto’s

Partners

Geen vrijwilligersorganisatie kan zonder steun van goede partners. Wij worden ondersteund door: