Homepagina > Gemeente > Tervuren > Repair Café Tervuren - volgende editie Zaterdag 18 november 2023

Repair Café Tervuren - volgende editie Zaterdag 18 november 2023

vrijdag 20 oktober 2023, door Mylène, Olivier

INFO REPAIR CAFE:

Wie: Een initiatief van kwb Tervuren in samenwerking met Femma, Transitie en Fietsersbond, dat zich ook open stelt voor vrijwilligers die niet bij deze verenigingen aangesloten zijn.

Waar: Zevenster (administratief centrum – gemeentehuis), Markt 7, Tervuren. In zaal de Wilg, ingang achteraan Zevenster (via Vlonderse hoek)

Hoe vaak: 2x per jaar (voorjaar - meestal maart, najaar - meestal oktober)

Wanneer: zaterdag 11u-17u. Tot 15u30 ben je welkom met je spullen. De inschrijving voor elektrische toestellen wordt meestal al eerder (soms 15u) afgesloten. (zie ook hieronder bij elektrische toestellen)

Ontstaan: 1e editie op 14 maart 2015

Wat: herstellen van (kleine) elektrische toestellen, ICT-apparatuur en printers, en fietsen. Naaiwerk (met machine en met de hand). Messenslijpen. Zie verder ‘wat kan je laten herstellen?’
Advies over zieke kamerplanten - breng best een foto mee.

Hoe verloopt het: Je meldt je aan met je voorwerp aan het onthaal en vult een formuliertje in. Je krijgt een volgnummer. Als het jouw beurt is, ga je met je voorwerp naar de hersteller. Waar mogelijk geef je de hersteller assistentie.

Wachten op je beurt:
Tijdens het wachten kan je naar de bar of naar een workshop. Je kan het voorwerp niet achterlaten voor herstelling. Gewoonlijk worden er (te) veel elektrische toestellen voor herstelling aangeboden. Dit werk vraagt tijd. Daarom vragen we om slechts 1 elektrisch toestel voor herstelling aan te bieden. Je kan je verwachten aan een wachttijd van minstens een uur. Voor de andere herstellingen is de wachttijd korter.

Kinderanimatie: tijdens sommige edities wordt er kinderanimatie georganiseerd, terwijl de ouders hun beurt afwachten. Zie hieronder knutselatelier voor jong en oud.

Workshops: wisselend aanbod. Op 18 november kan je tijdens het wachten deelnemen aan een (doorlopend) knutselatelier kerstdecoratie en kerststalletjes. Materiaal is aanwezig. Jong en oud is welkom. Gratis.

Bar: warme en koude drank, huisbereid gebak aan democratische prijzen

Toegang: in principe gratis maar een vrije bijdrage voor een goed doel is zeer welkom - zie info over goede doel in de zaal. Verbruik van reparatiemateriaal kan worden aangerekend (maar gebeurt zelden).

Voor wie: iedereen welkom, mét of zonder kapotte spullen. Je kan ook langskomen puur voor de gezelligheid, een praatje, of een onverwachte ontmoeting.

Contact: tervuren@repaircafedruivenstreek.be

Organisatie: Repair Café Tervuren-werkgroep met vertegenwoordigers van de deelnemende verenigingen: kwb, Femma, transitie, Fietsersbond

Met steun van: Interrand

Wat kan je laten herstellen?

Naaien

Wel: Kleine herstellingen (vb losse naad) en naaiwerk (vb rok of broek inzomen of inkorten), raad vragen over herstellingen. Kleding moet proper en fris gewassen worden aangeboden. Gelieve te zorgen voor het nodige materiaal zoals garen in de juiste kleur en een aangepaste lap stof bij herstelwerk.

Niet: naaiwerk dat veel tijd vraagt (vb rits in jas vervangen). Indien er niet veel werk is aan de naaistand, kan de vervanging van een kleine rits eventueel wel. (voor het vervangen van een kleine rits, moet het kledingstuk goed zijn voorbereid dwz de kapotte rits moet verwijderd zijn en een passende rits moet worden meegebracht).

Elektrische toestellen

Wel: kleine, draagbare toestellen

Niet: microgolfoven, grote toestellen

Het is mogelijk dat er slechts iets kleins stuk is dat ter plaatse kan hersteld worden, voor zover er geen vervangstukken nodig zijn. De herstellers van het Repair Café beschikken niet over vervangstukken voor de grote diversiteit aan toestellen. Vaak kunnen ze wel vaststellen wat er scheelt, zodat u weet wat u (elders) kan laten herstellen. Ze kunnen u ook advies geven of het nog de moeite loont een toestel te laten herstellen.

OMWILLE VAN DE GROTE VRAAG MAG JE SLECHTS 1 TOESTEL PER KEER INSCHRIJVEN.

(Kapotte toestellen kunnen niet ter plaatse worden achtergelaten en moeten dus terug naar huis worden genomen)

Messen slijpen

Wel: messen voor huishoudelijk gebruik

Niet: tuingereedschap, messen met gekarteld snijvlak (‘met tandjes’)

Op drukke momenten is het mogelijk dat u maar een klein aantal messen kan laten slijpen (om vervolgens opnieuw uw beurt af te wachten als u er nog meer wilt laten slijpen).

Fietsen

Wel: lekke band plakken, nieuwe band steken, remmen en lichten nakijken en herstellen (tenzij specifieke wisselstukken nodig zijn), diagnose van problemen voor herstelling door professionelen

Niet: herstellingen met wisselstukken, wielen rechtzetten…..

Computers/IT

- Software problemen: diagnose van probleem, systeemconfiguratie (Mac, Linux, Windows, Androïd), installatie van programma’s met licentie of open source, testen malware of antivirus, back-up maken (USB of HDD meebrengen), update Windows 10 (demo), internet configuratie

- Hardware: PC toren, recuperatie van gegevens van harde schijf (externe schijf meebrengen), laptop
(diagnose, harde schijf…), tablet, scanner, printer, digitale camera, digicorder, dvd-lezer

- Advies bij aankoop, eerste diagnose