Repair Café Tervuren - volgende editie zaterdag 10 oktober 2020


Op hetzelfde moment organiseert Transitie Tervuren i.s.m. kwb en de Buurderij een heus GREEN DEAL FESTIVAL, ook in de Zevenster en op het evenementenplein ernaast: 
Europa heeft nu een Green Deal. In Tervuren pakken we uit met een eerste Green Deal Festival. Wil je je ecologische voetafdruk verminderen en klimaatvriendelijke ideeën opdoen? Mis dan deze gezellige, informatieve middag niet. Ontmoet de organisaties in Tervuren die de gemeente duurzamer helpen maken op de INSPIRATIEMARKT met ruim 15 stands. Ontdek hoe zij je kunnen inspireren en ondersteunen bij je transitie naar een groener leven. Schrijf in voor de praktische WORKSHOPS over leven met minder afval, herbruiken van materiaal, duurzamer reizen, furoshiki, klussen voor beginners (meer info hieronder) of koken met kruiden. Proef ecologische streekproducten bij de marktkraampjes en geniet van LIVE MUZIEK met de Ladyloband en King Victor. Ook in de BAR van het Repair Café kan je terecht voor drank en gebak. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er ook veel te doen (zie hieronder kinderanimatie). Met de opbrengst hopen de organisatoren minstens duizend bomen te kunnen planten via https://www.weforest.org/
Gratis toegang, workshops betalend en inschrijving vereist, www.transitietervuren.be/greendealfestival, info@transitietervuren.be


INFO REPAIR CAFE: 

Wie: Een initiatief van kwb Tervuren in samenwerking met Femma, Transitie en Fietsersbond, dat zich ook open stelt voor vrijwilligers die niet bij deze verenigingen aangesloten zijn.  

Waar: Zevenster (administratief centrum – gemeentehuis), Markt 7, Tervuren. In zaal de Wilg, ingang achteraan Zevenster (via Vlonderse hoek) 

Hoe vaak: 2x per jaar (voorjaar - meestal maart, najaar - meestal oktober)  

Wanneer: zaterdagnamiddag 14u-17u. Tot 16u ben je welkom met je spullen. De inschrijving voor elektrische toestellen wordt meestal vroeger afgesloten. (zie ook hieronder bij elektrische toestellen)

Ontstaan: 1e editie op 14 maart 2015 

Wat: herstellen van (kleine) elektrische toestellen, ICT-apparatuur en printers, houten voorwerpen, fietsen, ritsen,  en ook naaien en messenslijpen (zie verder ‘wat kan je laten herstellen?’ ). Je kan ook advies vragen over zieke kamerplanten - breng best een foto mee. NIEUW 10 okt. 2020: BREIEN EN HAKEN. Heb je moeilijkheden met een patroon, met bepaalde steken of met het in elkaar zetten van breigoed, dan kan je deze voorleggen aan een ervaren breister. Zij kan je ook helpen bij het aanleren van basistechnieken. Breng gerust je brei en patroon mee.

Hoe verloopt het: Je meldt je aan met je voorwerp aan het onthaal en vult een formuliertje in. Je krijgt een volgnummer. Eens het jouw beurt is, ga je met je voorwerp naar de hersteller. Waar mogelijk geef je de hersteller assistentie.  

Wachten op je beurt: 
Tijdens het wachten kan je naar de bar of naar een workshop. Je kan het voorwerp niet achterlaten voor herstelling. Gewoonlijk worden er veel elektrische toestellen voor herstelling aangeboden. Dit werk vraagt tijd. Daarom vragen we om slechts 1 elektrisch toestel voor herstelling aan te bieden. Je kan je verwachten aan een wachttijd van minstens een uur. Voor de andere herstellingen is de wachttijd (veel) korter.  

Kinderanimatie: terwijl de ouders hun beurt afwachten, is er kinderanimatie voor de kinderen. OP 10 OKTOBER IS ER KINDERANIMATIE binnen het Green Deal Festival: (gratis) fietsbehendigheidsparcours met eigen fiets en fietshelm voor 6 tot 12-jarigen, (gratis) puzzeltocht, (betalende) workshop koekjes bakken - op voorhand inschrijven www.transitietervuren.be/greendealfestival, uitreiking van de tekenwedstrijd  “Hoe droom jij van Tervuren als duurzame gemeente?". 

Workshops: wisselend aanbod vb ‘help! mijn computer is traag’, computerbeveiliging, zelf zeep en onderhoudsproducten maken met natuurlijke ingrediënten. Raadpleeg de agenda. Op 10 OKTOBER kan je deelnemen aan een (betalende) workshop 'klussen voor beginners'.  In de workshop, georganiseerd door Vormingplus, leer je kleine klussen uitvoeren zoals gaten boren, siliconen verwijderen en vernieuwen..... Inschrijving verplicht www.lab2020.be of tel 016 525 900.

Bar: warme en koude drank, huisbereid gebak aan democratische prijzen  

Toegang: in principe gratis maar vrije bijdrage is welkom. Verbruik van reparatiemateriaal kan worden aangerekend (maar gebeurt zelden). Jaarlijks worden de netto-inkomsten van het Repair Café aan een goed doel geschonken. 

Voor wie: iedereen welkom, mét of zonder kapotte spullen. Je kan ook langskomen puur voor de gezelligheid, een praatje, of een onverwachte ontmoeting. 

Contact: tervuren@repaircafedruivenstreek.be 

Organisatie: Repair Café Tervuren-werkgroep met vertegenwoordigers van de deelnemende verenigingen: kwb, Femma, transitie, Fietsersbond 

Met steun vanInterrand 

 

Wat kan je laten herstellen?

Naaien 

Wel: Kleine herstellingen (vb losse naad) en naaiwerk (vb rok of broek inzomen of inkorten), raad vragen over herstellingen. Kleding moet proper en fris gewassen worden aangeboden. Gelieve te zorgen voor het nodige materiaal zoals garen in de juiste kleur en een aangepaste lap stof bij herstelwerk.  

Niet: naaiwerk dat veel tijd vraagt (vb rits in jas vervangen). Indien er niet veel werk is aan de naaistand, kan de vervanging van een kleine rits eventueel wel.  (voor het vervangen van een kleine rits, moet het kledingstuk goed zijn voorbereid dwz de kapotte rits moet verwijderd zijn en een passende rits moet worden meegebracht).  

Ritsen 

Een kapotte rits vervangen is een groot werk, bvb een kapotte rits van een jas. Het is bovendien niet goedkoop. Sommige problemen kunnen echter vrij simpel worden opgelost door onze ritshersteller.  

Elektrische toestellen 

Wel: kleine, draagbare toestellen  

Niet: microgolfoven, grote toestellen 

Het is mogelijk dat er slechts iets kleins stuk is dat ter plaatse kan hersteld worden, voor zover er geen vervangstukken nodig zijn. De herstellers van het Repair Café beschikken niet over vervangstukken voor de grote diversiteit aan toestellen. Vaak kunnen ze wel vaststellen wat er scheelt, zodat u weet wat u (elders) kan laten herstellen. Ze kunnen u ook advies geven of het nog de moeite loont een toestel te laten herstellen.  

OMWILLE VAN DE GROTE VRAAG MAG JE SLECHTS 1 TOESTEL PER KEER INSCHRIJVEN.  

(Kapotte toestellen kunnen niet ter plaatse worden achtergelaten en moeten dus terug naar huis worden genomen) 

Messen slijpen 

Wel: messen voor huishoudelijk gebruik 

Niet: tuingereedschap, messen met gekarteld snijvlak (‘met tandjes’) 

Op drukke momenten is het mogelijk dat u maar een klein aantal messen kan laten slijpen (om vervolgens opnieuw uw beurt af te wachten als u er nog meer wilt laten slijpen). 

Fietsen 

Wel: lekke band plakken, nieuwe band steken, remmen en lichten nakijken en herstellen (tenzij specifieke wisselstukken nodig zijn), diagnose van problemen voor herstelling door professionelen 

Niet: herstellingen met wisselstukken, wielen rechtzetten….. 

Computers/IT 

  • software problemen: diagnose van probleem, systeemconfiguratie (Mac, Linux, Windows, Androïd), installatie van programma’s met licentie of open source, testen malware of antivirus, back-up maken (USB of HDD meebrengen), update Windows 10 (demo), internet configuratie 

  • hardware: PC toren, recuperatie van gegevens van harde schijf (externe schijf meebrengen), laptop (diagnose, harde schijf…), tablet, scanner, printer, digitale camera, digicorder, dvd-lezer  

  • advies bij aankoop, eerste diagnose 

Hout 

Kleine meubels en voorwerpen (vb lijmen) 

Agenda Repair Café Tervuren

Zaterdag, 10 okt 2020
vanaf 14:00 to 17:00

Repair Café in de Zevenster (zaal De Wilg), Markt, Tervuren

In het kader van het Green Deal Festival met inspiratiemarkt, workshops, korte keten markt, live muziek....